DE DEELECONOMIE KAN VAN START – NÚ! Via blockchain wordt elke stedeling eigenaar van lokale energie-, water- en afvalbedrijven

De tijd is voorbij dat ‘deeleconomie’ het lievelingswoord van toekomstvoorspellers is. Dankzij slimme blockchaintechnologie zullen we in 2019 de deeleconomie steeds vaker in actie zien. Niet omdat burgers gemotiveerder willen delen of ineens meer van elkaar houden, maar omdat ze met beproefde technologie kosteneffectief de ‘macht’ kunnen verkrijgen over hun basisbehoeften.

In Barcelona gaan twee spannende elementen samenkomen. Eén, mijn bedrijf ByeleX dat via  dochter Liqwith een volkomen veilig en transparant blockchain platform heeft ontworpen, waar honderdduizenden participanten via digitale ‘security tokens’ eigenaar worden van hun lokale  energie-, water- en afvalbedrijf. En twee, een progressief stadsbestuur dat primaire nutsvoorzieningen via ‘shared ownership’ uit de klauwen van het aandeelhouderskapitalisme wil trekken en overdragen aan de bevolking.

Ja, in Messi’s achtertuin dribbelt de deeleconomie straks het kapitalisme voorbij!

Hoewel ‘revolutie’ mooi een opwindend klinkt, zal Barcelona niet in één dag een collectivistisch paradijs worden. De marsroute naar een eerlijker, veiliger en zekerder grotestadsleven is dat het Liqwith-platform zo snel mogelijk in kleinere gemeenten, in de omgeving van Barcelona, proef moet gaan draaien. En daarna door Barcelona zelf zal worden uitgerold.

Liqwith zal concreet laten zien dat personeel en kantoren niet meer nodig zullen zijn om coöperaties eerlijk en transparant te laten functioneren. Voortaan kunnen we geheel online een diepe ambitie van miljarden mensen faciliteren: gezamenlijk invloed krijgen op hun omgeving door het eigenaarschap van hun basisbehoeften digitaal naar zich toe te halen.

Als het in Barcelona gaat werken, heeft elke stad in de wereld straks een blauwdruk voor het “empoweren” van hun eigen bevolking.

Dan is de (ver)deeleconomie definitief ‘los’.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.