BLOCKCHAIN DE OPLOSSING VOOR ALLES? BIJNA ALLES… Hoe de POPcoin het oerwoud gaat beschermen

Hoewel we als mens, via internet, steeds meer kúnnen weten, neemt het vertrouwen dat we dingen ook écht weten steeds verder af. Neem alleen al de wildgroei aan keurmerken die je op dekseltjes, kuipjes en andersoortige verpakkingen tegenkomt. Wie gelooft nog dat die keurmerken een garantie zijn dat het betreffende voedsel ook echt ‘gezond’ en ‘verantwoord’ is? Dat het iets anders is dan een truc om kopers een goed gevoel te bezorgen? De uiterste consequentie van deze vertrouwens- annex informatiecrisis – ‘wat is nu écht waar?’ – is wat eten betreft dat mensen het heft steeds vaker in eigen hand nemen en hun eigen voedsel gaan verbouwen. Terug naar kleinschaligheid. Naar vroegere tijden. Naar autarkie, dus.

Als softwareondernemer onderschrijf ik het wantrouwen van de consument, maar anno 2018 zou ik er niet op inzetten alles weer zelf te gaan doen, hoe gezond, natuurlijk en authentiek dat ook lijkt. Wetende dat de wereldbevolking de komende decennia nog explosief zal groeien, zet ik in op een slimmere manier van vertrouwensherstel. Door de route van een product, via blockchain-technologie, extreem nauwgezet te volgen en de betrokken partijen met een waterdicht systeem van tokens en cryptomunten tot eerlijkheid te dwingen. En wel zodanig dat wát je op een verpakking ziet staan – denk aan een QR-code – een één-op-één bewijs vormt dat een product daadwerkelijk op een bepaalde (duurzame, gezonde, eerlijke) tot stand is gekomen.

Momenteel ben ik met mijn bedrijf ByeleX bezig met zo’n project, de POPcoin (Palm Oil Provenance Coin). Een munt die onderdeel is van een ingenieuze Blockchain die producenten, verwerkingsbedrijven, handelaren en eindverkopers van palmolie dwingt eerlijk te zijn over hun handelen. Met als beloning dat ze onderdeel zijn van een waardeketen, die consumenten de garantie geeft dat de palmolie in het aangeschafte product duurzaam is geproduceerd (waardoor de waarde van die palmolie stijgt, ten gunste van alle betrokken partijen!).

Wanneer deze Blockchain-in-wording gaat slagen zoals wij dat voor ogen hebben, zal deze miljardenbusiness snel ingrijpend veranderen. ‘Duurzame’ palmolie zal de volledig controleerbare norm worden en ‘wilde’ palmolie – die zo schadelijk is voor het milieu, in het bijzonder het oerwoud – weldra een stille dood zal sterven.

Dat Blockchain-technologie op deze manier kan bijdragen aan een gezondere conditie van de aarde is mij veel waard. En motiveert mij om die ingenieuze Blockchain, die ik net beschreef, zo snel mogelijk ‘up and running’ te krijgen.

Let op, welvaart en voorspoed gaan ons sneller ‘bedreigen’ dan crisis en oorlogszucht, en Blockchain technologie gaat daar volop aan bijdragen.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.