Blockchain is het nieuwe internet en gaat, behalve het betalingsverkeer, ook de kapitaalmarkt radicaal openbreken. ‘Nog even en een Uruguayaan, Chinees of Hongaar kan vanuit een zolderkamer of café met een paar “swipes” crypto-aandelen kopen, bijvoorbeeld van een Nederlandse start-up,’ aldus Rob Verheul, creatief en veelzijdig fintech-entrepeneur. Om deze sterk vereenvoudigde, blockchain-based kapitaalmarkt zo goed mogelijk te faciliteren, en van Nederland het mekka van start-ups en scale-ups te maken, is Verheul nauw betrokken bij ICO Factory: hét ultieme portaal waar bedrijven en wereldburgers binnenkort, geheel veilig en legaal, crypto-aandelen kunnen kopen en aanbieden. Maar wat is nu exact nut en noodzaak daarvan? Diepte-interview met één van de hoofdrolspelers, Rob Verheul.
V: Leuk en sexy, dat de kapitaalmarkt binnenkort met een paar ‘swipes’ te betreden is. Maar wat gaat het fenomeen crypto-aandeel nu precies oplossen?
A: Het crypto-aandeel gaat het leven van zowel investeerders als innovatieve bedrijven stukken prettiger maken. Investeerders krijgen met een minimum aan bureaucratie toegang tot een wereldwijde kapitaalmarkt. En start-ups en scale-ups, alsmede het MKB, krijgen op hun beurt veel makkelijker toegang tot geïnteresseerde investeerders over de hele wereld. Bovendien past het naadloos in de ambitie van de EU om de kapitaalmarkt efficiënter te maken.
V: Dat zijn mooie voordelen, zeker. Maar nogmaals: is er nu dan een probleem?
A: Jazeker! Allerlei innovatieve, vaak kleinschalige bedrijfjes moeten nu belachelijke hoeveelheden tijd en geld investeren om tot de kapitaalmarkt toe te treden. Naast de fikse last van het notariële traject krijgen ze met investment banks, venture capitalists of business angels te maken, die niet altijd verstand hebben van de inhoud, maar, in ruil voor hun kapitaalinjectie, wél macht en invloed willen. En ook nog eens forse rendementseisen stellen.
V: Dat klinkt toch logisch? Is dat een probleem?
A: Dat is voor jonge, kleinschalige, innovatieve bedrijven een enorm probleem. Zij hebben niet alleen de tijd en het geld niet, maar ze verzetten zich ook – mijns inziens volkomen terecht – tegen de noodzakelijkheid met mensen aan tafel te moeten schuiven die uiteindelijk maar in één ding, geld, geïnteresseerd zijn. Terwijl die bedrijfjes meestal niet denken in geldstapels, villa’s, auto’s of zwembaden, maar in het zo snel en goed mogelijk oplossen van een maatschappelijk of medisch probleem.
V: Voorbeeld?
A: Denk aan een piepjong bedrijfje dat bezig is met een revolutionair kankermedicijn, en liever vandaag nog dan morgen geld wil ophalen om dat medicijn te kunnen doorontwikkelen. Het is toch bijna misdadig om die voor een paar centen op de traditionele manier langs allerlei, excusez le mot, ‘geldwolven’ te sturen en ze vertragende invloed te beloven en te dure medicijnen? Terwijl er misschien miljoenen patiënten met dat te ontwikkelen kankermedicijn gered kunnen worden!
V: Het crypto-aandeel als aanjager van broodnodige innovatie? Zit het zo?
A: Zo zit het exact.
V: Het crypto-aandeel lost dus een belangrijk probleem voor opkomende, innovatieve bedrijven en voor het veronachtzaamde MKB op. Maar welk probleem lost het op aan de kant van investeerders?
A: Op een kapitaalmarkt met crypto-aandelen heb je volledige vrijheid. En kun je dus, geheel in lijn met je interesses en kennisniveau, gaan investeren. Er zullen rond bepaalde thema’s digitale communities van investeerders gaan ontstaan; stuk voor stuk experts, dus, met veel verstand van zaken.
V: Alweer ben ik geneigd te zeggen: schitterend! Maar zijn er dan nergens ‘slachtoffers’ van die nieuwe vrijheid?
A: ‘Slachtoffers’ is een te zwaar woord. Er zal een andere gewichtsverdeling ontstaan. Neem de farmaceutische industrie en het bedrijfje met het revolutionaire kankermedicijn: alleen de reuzen in deze bedrijfstak hebben de infrastructuur om de bureaucratie te lijf te gaan. Daarmee vertragen ze op z’n minst de broodnodige innovatie. Wanneer hun kleine concurrenten makkelijker toegang krijgen tot kapitaal, is die vertraging verleden tijd. Prachtig toch? Als je uitzoomt en het van een afstandje bekijkt kun je zeggen dat crypto-aandelen het marktmechanisme perfectioneren. Ten bate van het algemeen belang.
V: Wanneer de kapitaalmarkt van mondiaal, per ‘swipe’ bereikbare crypto-aandelen over niet al te lange tijd realiteit is, wat zitten dan al die banken nog te doen met hun ingewikkelde strategieën en procedures?
A: Terechte vraag! Er zitten hele slimme mensen bij banken, nog steeds, maar ze zitten met handen en voeten aan allerlei regelgeving vastgebonden, die na 2008 alleen maar strenger is geworden. Een groot deel van wat een bank nu doet is: zorgen dat wat ze doen aan de regels voldoet. Hun ruimte om te innoveren is vrij beperkt.
V: Is het niet triest dat al die slimme mensen bezig zijn aan regeltjes te voldoen?
A: Het is vooral pragmatisch. Het is zoals hun grote, traditionele klanten, bijvoorbeeld pensioenfondsen, het nu nog willen. Voor deze partijen is nieuwe technologie pas geschikt als meerdere partijen hiervan gebruikmaken en de kinderziektes eruit zijn. Maar de toekomst is echt de blockchain.
V: Wat zeg jij tegen mensen beweren dat deze nieuwe kapitaalmarkt zich nog helemaal moet bewijzen? En dat er grote risico’s aan verbonden zijn, zowel financieel als veiligheidstechnisch?
A: Elke particulier, financiële adviseur of grootschalige belegger mag voor zichzelf bepalen wanneer het moment is om in te stappen. Ik zeg alleen: dit gaat razendsnel. Het moment dat deze nieuwe, op blockchain gebaseerde kapitaalmarkt vaart gaat maken, duurt eerder maanden dan jaren. Wetgevers en toezichthouders lopen zich al warm om deze ontwikkeling te faciliteren. De EU schrijft nu al voor dat nieuwe wetgeving partijen in staat moet stellen volledig digitaal hieraan te kunnen voldoen.
V: En wat is de rol van de ICO Factory bij het ontwikkelen van deze kapitaalmarkt?
A: ICO Factory is een ideale toegangspoort om volstrekt legaal crypto-aandelen te gaan uitgeven. En zo kapitaal te vergaren. Met de ICO Factory beperk je de bureaucratie, en dus het energieverlies, tot een minimum. En trouwens, na de aandelen, gaat ICO Factory ook (converteerbare) obligaties faciliteren en beleggingsfondsen opzetten!
V: Als het waar is wat je zegt, dan moeten ze bij de systeembanken toch massaal bibberen van angst? Straks heeft niemand ze meer nodig!
A: Net als in elke branche heb je de ‘mainstream’ en de ‘innovators’. De grote banken weten dat ze achterlopen op de ‘innovators’. En doen hun uiterste best fris talent en innovatiekracht hun gebouwen binnen te halen, zodat ze, áls die nieuwe kapitaalmarkt vaart maakt, zo goed mogelijk voor de dag komen. Een rol voor zichzelf kunnen opeisen. Op dat moment hebben wij al veel ervaring opgedaan en staan we klaar om met hen samen te werken.
V: In de media wordt wel eens gesuggereerd dat machtige banken nieuwe technologie bewust tegenhouden. Klopt dat?
A: Nee. De banken zijn niet gek. Ze houden niet tegen; ze weten dat de blockchain-based kapitaalmarkt er aankomt. Maar zoals ik heb uitgelegd: hun bewegingsruimte is beperkt. Hun bestaande klanten, ofwel hun inkomstenstromen van dit moment, dwingen hen tot conservatieve keuzes. In zekere zin wachten ze tot wij, de pioniers, het pad voor hen plaveien.
V: Ondertussen is het crypto-aandeel op weg een liefdesbaby te worden voor de ‘innovators’, ofwel, voor bedrijven met een hoog risicoprofiel. Toch?
A: De grote interesse bij ‘innovators’ toont inderdaad aan dat zij dit als eerste omarmen. Maar, zoals gezegd, het crypto-aandeel is ook uitermate geschikt om veelbelovende MKB-ers te ondersteunen. Ik voorspel dat er op deze nieuwe, zeer dynamische kapitaalmarkt binnen de kortste keren fondsen zullen ontstaan, waarmee je het risico kunt spreiden. En dat deze markt op die manier snel naar volwassenheid groeit. De ICO Factory gaat daarin een belangrijke rol spelen.
V: Als ik jou zo hoor is de vraag niet óf het crypto-aandeel de wereld gaat veroveren, maar wannéér.
A: Absoluut.
Rob Verheul is an active member of the financial industry since graduation from Maastricht University in 1996. He is experienced in both the retail banking industry as well as Institutional Asset Management. Rob held several senior executive positions, including a 5 year statutory board membership of ACTIAM (55+ bn AuM). Currently, he is COO of blanco services (Dutch FinTech company), and is a strategy consultant for several Securities Services Providers, Banks, and Investment Funds.