HOE EERDER NEDERLAND CRYPTO’S OMARMT HOE BETER Een open brief aan de premier

Beste Mark Rutte,

Als wij het goed zien bent u klaar met al die zeurpieten die steeds weer ‘visie’, ‘leiderschap’ en ‘stippen aan de horizon’ van u verwachten, terwijl u uw handen vol heeft aan het correct beheren van tientallen urgente dossiers en het verdedigen van Nederlandse belangen in de internationale arena. Hoe vaak moet u nog uitleggen dat het al moeilijk en tijdrovend genoeg is 17 miljoen Nederlanders tevreden te houden en de vrijheid van de burgers in ons mooie kikkerlandje te bewaken, daarbij sinds kort flink uitgedaagd door kwaadaardige cybermachten als Rusland?

Welnu, hier een eenvoudig voorstel om uw criticasters in één klap van de kaart te vegen. Stel morgen, of desnoods overmorgen, een Taskforce Cryptofinanciering aan. Laat zien dat u als liberale premier niet alleen de bedrijvigheid van nu gunstig gezind bent, maar meer nog: de bedrijvigheid van de toekomst!

Nederland heeft zowel juridisch als technologisch een nagenoeg perfecte infrastructuur om hèt wereldcentrum te worden voor cryptofinanciering. Tel de onschatbare hoeveelheid kennis die in onze wetboeken, bij de toezichthouders, de banken, het notariaat en de advocatuur ligt opgeslagen bij elkaar op en er is geen land ter wereld te bedenken dat zo goed is uitgerust om de Nieuwe Realiteit – decentrale bedrijfsfinancieringen via de digitale snelweg, beter bekend als ICO’s (Initial Coin Offerings) – te gaan faciliteren. Hoezo ‘geen visie’? Hoezo ‘geen leiderschap’? Hoezo ‘geen stip aan de horizon’? Zet de knapste koppen uit genoemde branches bij elkaar en onder uw leiding kan Nederland, als magneet van internationaal cryptogeld, razendsnel uitgroeien tot grootste groeiregio van startups en innovatieve bedrijvigheid. Nederland Cryptohaven in de Start-up Delta, het lijkt me een heleboel ‘stip’ aan een lonkende horizon!

Natuurlijk dient u voor die Taskforce Cryptofinanciering een paar drempels te nemen. Niemand gaat zomaar de geschiedenisboeken in. Om te beginnen dient u de speculaties rond Bitcoin en andere cryptovaluta scherp te scheiden van de onstuitbare technologie erachter: de Blockchain. Verder zal het enig zoekwerk vereisen om de juiste krachten in de verschillende branches te verzamelen die zich intellectueel kunnen losmaken van het huidige (gecentraliseerde) geldsysteem en zicht hebben op de Nieuwe Realiteit inzake digitale geldstromen van over vijf of tien jaar. En, tot slot, zult u weerstand moeten bieden – niet te onderschatten – aan het verzamelde persleger, dat als een zelfbenoemde moraalridder ongetwijfeld pogingen gaat doen u als een ‘gek’ af te schilderen die ons land tot een speeltuin voor cowboys en criminelen wil omvormen.

Zullen wij u iets verklappen? Dat laatste scenario, dat van die opgewonden journalisten, is een geschenk uit de hemel. Met uw welbekende glimlach en verbale overtuigingskracht kunt u hen dan uitleggen dat we onze poldermentaliteit – onze natuurlijke drang alles tot in de puntjes helder, rechtvaardig, veilig en correct te willen regelen – zullen gaan inzetten om cryptofinanciering van een bevingengebied, dat het nu nog vaak is, te veranderen in een rustig akkerlandje, waar de hele wereld straks zijn crypto ’s annex koeien op durft te laten grazen! Met enorme, positieve welvaartseffecten voor de BV Nederland.

We durven te stellen dat wanneer u ons voorstel ter harte neemt en die Taskforce Cryptofinanciering snel in het leven roept, u weldra de meest zorgeloze premier ter wereld zult zijn. Want hoe urgent zijn al uw hoofdpijndossiers nog, als er straks ruim voldoende middelen zijn om ze één voor één op te lossen? Als Nederland hét epicentrum is van legale en transparante ICO’s? En daarmee het Silicon Valley 4.0?

Klinkt dit té mooi om waar te zijn en heeft u nog vragen, meneer Rutte? Wij nodigen u graag uit voor een kopje koffie. En leest u ook eens de blogs van Herman Vissia, hier en hier, waarin de wenselijkheid en praktische uitvoering van Cryptohaven Nederland nog eens uiteen wordt gezet. En totdat de meerderheid van de kiezers exact begrijpt waar het over gaat dan wel de positieve gevolgen van de Taskforce aan den lijve ondervindt, raden we als leidraad voor uw beleid de volgende zinsnede aan:

‘Hoe eerder Nederland crypto’s omarmt hoe beter’.

Met de hartelijke groeten,
Herman Vissia
directeur/oprichter Byelex

Roel Wolfert

FinTech leader en ICO adviseur

Rob Verheul

Strategy Consultant en COO blanco services

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.