MAAK ZONNE-ENERGIE SNEL EN MAKKELIJK AFREKENBAAR Met Greencoins regelt straks elk individu zijn energierekening vanaf de smartphone

Zonne-energie is de toekomst.

Oliebedrijven als Shell proberen nog wel op de rem te trappen (‘we mogen onze banen en onze welvaart niet in gevaar brengen’ zeggen ze – ze bedoelen hún welvaart en hún banen), maar de geest is uit de fles. En niet alleen de geest, ook de economische logica. Voor het eerst in de geschiedenis is de prijs van 1 KWh uit zonne-energie goedkoper dan 1 KWh uit fossiele brandstoffen. Dat is een mijlpaal. En dankzij steeds betere en goedkopere zonnepanelen zal het prijsverschil de komende jaren alleen maar oplopen.

Gevolg? Het verdienmodel van de olie-industrie – wij produceren, u betaalt – is terminaal. De nieuwe realiteit die op ons afkomt, is dat iedereen straks mee wil profiteren van de ‘gratis’ zonnestralen. En zonnepanelen aanschaft. Desnoods ter grootte van een ansichtkaart.

Elk van ons wordt een piepkleine (groene) Shell. De hele dag door.

De belangrijkste reden dat het nog niet zover is, en we niet in de hoogste versnelling aan een duurzaam energienetwerk van kleine producenten bouwen, is dat er nog te veel ‘easy money’ naar de grote energiereuzen stroomt. En de overheid daarvan een ‘easy’ graantje meepikt.

Vraag: hoe kunnen we die zonnige toekomst (boordevol zonnepanelen) tegen de gevestigde belangen in dichterbij brengen? Antwoord: door de opslag-, distributie- en verrekening techniek van zonne-energie binnen de kortste keren zó betrouwbaar en toegankelijk te maken, dat iedereen kan instappen.

Ik voorspel: in de niet zo verre toekomst zul je met één blik op je smartphone kunnen zien hoeveel je het afgelopen uur, of de afgelopen dag, aan zonne-energie hebt geleverd en verbruikt. En of je netto verdiend of betaald hebt.

Niet omdat de overheid of Shell daarop zitten te wachten, maar omdat technologie het mogelijk maakt. En een solar-driven economie uiteindelijk voordeliger, veiliger, stabieler en groener is.

Om die ‘zonne-economie’ te realiseren en het klimaat liefst overmorgen al te ontlasten, ben ik met mijn bedrijf, Byelex, volop bezig een passende crypto valuta te ontwikkelen. De Greencoin. Net als de Bitcoin, gebaseerd op blockchain technologie.

De echte uitdaging is niet zozeer de techniek zèlf (die is er al), maar de snelheid waarmee we een netwerk kunnen bouwen tussen energieleveranciers, een netwerkbeheerder, een financiële instelling en een x-aantal slimme meters in huis. Ofwel: een operationeel ‘circuit’ waarin de Greencoin de afrekeneenheid is en alle deelnemers tegelijk ook toezichthouder zijn van de Greencoin.

Hoe eerder we een foutloos draaiende Greencoin aan de wereld kunnen tonen, hoe reëler het perspectief van een ‘zonne-economie’. En hoe groter de kans op een blijvend leefbare aarde voor onszelf en komende generaties.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.