VERGEET DE POLITIEK, FOCUS OP BLOEIENDE STEDEN Urbane dynamiek beste graadmeter voor welvaart en vooruitgang

Even een vraagje… Is het werkelijk belangrijk wat Trump denkt? Welke manoeuvre Poetin voorbereidt? Wat Xi Jinping bovenaan zijn prioriteitenlijstje heeft staan? De buitenlandpagina’s van de kranten zijn er algauw voor vijftig procent mee gevuld. Leuke sport hoor, al dat speculeren: dat Witte Huis-, Kremlin- en Beijing-watchen. In het beste geval levert het leuke jongensboekenverhalen op, waar je de dreigende stiltes op verjaardagspartijtjes tijdelijk mee kan verjagen.

Maar zegt al die speculatie in de media werkelijk iets over de stand van een land? Over het geluk van haar inwoners? En over hun toekomstperspectieven? Krijgen Russen, bijvoorbeeld, een beter of slechter leven als Poetin besluit president Assad in Syrië militair te gaan steunen? Het antwoord is, volgens mij, vier keer: nee, nee, nee en nee.

Zal ik, heel voorzichtig, eens een voorstel doen hoe je de stand van een land, en die van de wereld, beter in beeld kunt krijgen? Door de groei van het aantal slimme steden (‘smart cities’) in een bepaald land of een zekere regio onder de loep te nemen.

Neem Afrika. De politiek is er nog altijd corrupt en deprimerend. Maar de stedelijke dynamiek is door geen enkel regime tegen te houden. Dankzij ‘exploderende’ steden als Lagos, Nairobi, Kinshasa, Abidjan, Luanda, Addis Abeba, Dakar en Dar es Salaam komen er jaarlijks tientallen miljoenen Afrikanen met een baan, een huis, een inkomen en vrije tijd bij.

Wat voor Afrika geldt, geldt in zekere zin ook voor Nederland. Onze steden worden meer en meer richtingbepalend. Jongeren, zo blijkt, leggen het leefklimaat, de onderwijsmogelijkheden en het voorzieningenniveau van steden op een volstrekt non-ideologische manier naast elkaar. En bepalen vervolgens waar ze zich vestigen. Gevolg? Wereldwijd ontstaat er een steeds scherper onderscheid tussen groeiregio’s en krimpgebieden, waarbij de groeiregio’s, met één of meer steden als middelpunt, de meest betrouwbare graadmeters voor welvaart en vooruitgang gaan vormen. De vermaarde wetenschapper Benjamin Barber constateerde in dit boek al dat nieuwe, 21-steeuwse politiek puur praktische politiek is. Dat de burgemeesters van de (nieuwe) wereldsteden het dichtst in de buurt komen van die nieuwe politiek. En dat natiestaten zich veelal met ‘oude vragen’ bezighouden.

Mijn stelling is dat de grote steden in de wereld onderling een sterkere ideologische verwantschap zullen krijgen, of al hebben, dan de nationaal georganiseerde partijen. Tezamen vormen zij een grotere ‘kracht’ dan welk politiek systeem ook.

Wat ikzelf doe met deze inzichten?

Welnu, Ik ga er voor zorgen dat Byelex een echt internationaal innovatie instituut wordt, waar iedereen de vruchten van kan gaan plukken. De voortgang van dit proces is straks te volgen via de website www.byeshares.com Ik kies ik ervoor niet de trage, nationale weg te bewandelen, maar de snelle, internationale weg. Vandaar dat ik heb gekozen voor een Initial Coin Offering, ICO. Hierdoor kan in principe iedereen op aarde, in het bezit van een computer voor een stukje eigenaar worden van mijn bedrijf. Het goede nieuws, tot slot, is dat ik bij deze ICO voluit gesteund wordt door instanties als de Kamer van Koophandel en de AFM. Beiden zijn, net als ik, toekomstgericht en zien ook dit geheel nieuwe speelveld.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.