Bio Herman Vissia

RATIONELE OPTIMIST IN SOFTWARE

Achtergrond/missie

Ondernemer en wetenschapper Dr. Herman Vissia (1965) komt uit een familie van techneuten. Zijn overgrootvader bouwde al stoommachines en gloeikopmotoren voor suikerfabrieken in West-Brabant. Vissia’s leven is een fascinerende reis langs tegenslagen (ernstig auto-ongeluk), comebacks (nieuwe bedrijven opzetten) en stille triomfen (succesvolle softwaretoepassingen). En wordt beheerst door het idee dat techniek weliswaar belangrijk is en eindeloos fascinerend om aan te sleutelen, maar uiteindelijk dienend hoort te zijn. Een technische oplossing is zijns inziens pas waardevol als onze kwaliteit van leven erop vooruitgaat.

Maatschappelijke (en financiële) winst door slimme software

Begin jaren negentig bijt Vissia zich vast in een opdracht, die zijn liefde voor wetenschap, data en intelligente software tot volle bloei laat komen. Hem wordt gevraagd de onderhoudskosten van ‘offshore structures’, zoals boorplatforms, kritisch onder de loep te nemen. Het is een gebied dat tot dan toe geldt als kapitaalsintensief en onvoorspelbaar, maar dankzij de rekenarbeid en waarschijnlijkheidsanalyses van Vissia blijken enorme kostenbesparingen in deze bedrijfstak mogelijk. Conclusie? Door nuchter naar de werkelijkheid te kijken en de juiste gegevens via software met elkaar te verbinden, kun je paniek, ongemak, gevaar, milieuschade en nodeloze kosten voorkomen.

‘De rationele optimist’

Deze ervaring in de offshore-industrie legt niet alleen de basis voor Vissia’s zakelijke succes, maar maakt van hem jaren later ook een hartstochtelijk fan van het boek ‘De rationele optimist’ (2010). Hierin wordt overtuigend aangetoond dat de stijgende lijn van welvaart en menselijk vernuft de meest constante is in de geschiedenis. Vissia: ‘Dat boek moet ie-de-reen lezen!’

Inspiratiebron Wit-Rusland

Het levensverhaal van Vissia is niet compleet zonder de naam van ex-wereldkampioen dammen, de Wit-Rus Anatoli Gantwarg. Via een oude schoolvriend (diens nichtje is mede dankzij de trainingen van Gantwarg damkampioen geworden) raakt Vissia op de hoogte van diens bestaan. Hij besluit Gantwarg persoonlijk te bellen, omdat hij graag met topwetenschappers werkt en zojuist heeft gelezen dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie vele knappe koppen aan de bedelstaf heeft gebracht. Gantwarg heeft inderdaad van die onfortuinlijke vrienden, geeft enkele namen door en niet veel later zit Vissia in Wit-Rusland, omgeven door supergemotiveerde slimmeriken, die dolgraag voor hem willen werken. Na een intensieve werkrelatie met talloze Wit-Russische geleerden te hebben opgebouwd, promoveert Vissia in 2012, op voorspraak van de universiteit van Minsk, met een proefschrift over fundamentele informatica. Vissia is na zoveel jaar intens van het land gaan houden: ‘Juist omdat Wit-Rusland nog lang niet alles heeft, is er des te meer honger naar de toekomst en een beter leven. Dat inspireert me.’

Exacte vakken en de nieuwe generatie

Naast zijn intensieve werkzaamheden als ondernemer annex softwareontwikkelaar, heeft Vissia sinds 2013 nóg een liefde, ditmaal dichtbij huis: de sterrenwacht in Oudenbosch. Samen met een vriend heeft hij deze in oude glorie hersteld. En vanaf maart 2015 geeft hij schoolklassen en piepjonge nieuwsgierigen volop ruimte om via de sterrenwacht op inspirerende wijze in contact te komen met de exacte vakken.

Want het allermooiste, ook nog steeds voor Vissia zelf, zijn de zaken ‘waarvan je niet weet dat je ze niet weet’. En juist met die zaken komen de kinderen in de sterrenwacht ruimschoots in aanraking.